اخبار

هدر رفتن گیاهان دارویی با ارزش در شمال غرب ایران به دلیل عدم وجود فن آوری و دانش مناسب

۲۹ مهر ۱۳۹۴

 

 

گیاهان دارویی درمرزهای شمالغرب ایران بدون فرآوری ، بسته بندی و صنعت

 

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از سیلوانا، در مرزهای مشترک کشور ایران با کشورهای همسایه ترکیه و عراق  بخش سیلوانا و صومای برادوست ارومیه  با دشت های پهناور و کوه ها ودامنه های بکر ودست نخورده اش، رویشگاه هزاران گیاه متنوع است که در نوع خود حتی در جهان بی نظیر است ، اما جهت بهره برداری از آن تاکنون اقدامی از سوی مسئولین محترم دولتی و محلی درآن انجام نگرفته است. تا کنون از حرکتهای اقتصاد مقاومتی توسط استانداران ،فرمانداران و بخشداران در مناطق مرزی ارومیه  به زیبایی تمام صحبت شده ولی خدایی چرا هیچ صنعت فرآوری وتولیدی راه اندازی نمی شود آیا وظیفه دادن وام های حمایتی در راستای تولیدی یا متقاعد کردن سرمایه گذاران نیز از وظایف اهالی بومی مناطق مرزی می باشد همین گیاهان دارویی با کوچکترین بسته بندی می تواند حتی به کشورهای خارجی صادر بشود . بسیار پیش می آید که مردمان استان وحتی خارج از آن با ابزار آلاتی ساده راهی کوه های بخش سیلوانا ، صومای برادوست وانزل می شوند وانواع مختلقی از گیاهان ،از سبزیجات کوهی نظیر :مندی ، ریواس،کنگر،لوشی و کراد و... را گرفته تا گیاهان دارویی نظیر: پونه ،کاسنی،گل گاو زبان و گزنه و... را بدون پرداخت هیچ هزینه ای بدست می آورند. هرچند خود مردمان این منطقه نیز استفاده زیادی از گیاهان و سبزیجات می برند اما همواره جای خالی کارخانجات دارو سازی به شدت حس شده و می شود،آب وهوای خاص و غلظت بالای اکشیژن بخش سیلوانا ،حتی گونه های گیاهی مشابه که در برخی نقاط دیگر میهن مان نیز رویده می شود،را نیز متمایز می کند.

 

در سراسر بخش سیلوانا فکر تاسیس مکانی جهت عرضه این گیاهان شفا بخش تنها به فکر دکتر فیصل جودت خطور کرده است،کارشناس ارشد گیاه پزشکی از دانشگاه تهران،در گفتگو با وی دریافتم که بخش سیلوانا رویشگاه  بیش از سیصد گونه گیاه دارویی شناخته شده است، که مصرف مستقیم پزشکی دارند،و هنوز گونه های نادر زیادی وجود دارند که به دلیل نبود بازدید از سوی متخصصان به وجود با ارزششان پی برده نشده است.

 

آقای دکتر بصیرت بازار فروش گیاهان دارویی که پرورش یافته خود منطقه یا ترکیب یافته دست ساز خود ایشان هستند بسیار مطلوب ارزیابی کرد و با آمار وارقامی که برایم شرح میداد دریافتم رد پای زیاد مشتریان از  کشور های عراق وترکیه و ده ها استان وشهر کشور به مغازه ایشان واقع در روستای نوار مرزی دیزج بخش سیلوانا دیده می شود. ایشان همچنین از استقبال کارخانه ها دارو سازی، از گیاهان دارویی منطقه نیز سخن گفتند،وبر مبنای سخنان وی می توان دریافت اگر مهر مسئولان نسبت به بخش سیلوانا و دیگر بخش ها بیشتر شود شاید با احداث یک یاچند کارخانه گیاهان دارویی بتوان بخش کثیری از مردمان منطقه را به زیر چتر اشتغال برد، چتری که از زنان وکودکان و نوجوانان جهت جمع آوری گیاهان دارویی گرفته تا فارغ التحصیلان رشته های مربوطه را در زیر خود پناه خواهد داد.

 

 

منبع: دانا، 19 مهر 1394