مقالات

تغذیه از دیدگاه رازی (منافع الاغذیه و دفع مضارها)

۷ شهریور ۱۳۹۴

کتاب تغذیه از دیدگاه رازی ترجمه ای است از رساله منافع الاغذیه و دفع مضارها که در هجده فصل با تفصیلی مناسب به شرح بسیاری از مفردات غذایی و نیز ترکیبات غذایی پرداخته است. اصل این رساله به عربی نگاشته شده که توسط دکتر علوی نائینی در سال 1343 به فارسی ترجمه شده و دکتر مینایی آن را تصحیح و بازنویسی نموده است، لذا کتاب از بسیاری اشتباهات پیراسته است.

اما اهمیت کتاب از این جهت است که کتابهای رازی مجموعه ای است از نظرات حکمای قبل از او که آن را با تجربیات و یافته های خود همراه ساخته و به تحریر درآورده است. وجه اهمیت دیگر کتاب این است که رازی از پزشکانی است که بسیار به تغذیه در درمان بیماریها پایبند بوده و اصل معالجه را بر تدابیر غذایی قرار می داده است لذا در این زمینه مطالعات فراوانی داشته و تجربیات بسیاری نیز کسب نموده است که آنها را در فصلهای مختلف این کتاب بیان نموده است. طرز معالجه رازی به طور کلی بسیار ساده بوده است و فقط چند قلم داروی محدود به کار می برده است. اهل علم و درمانگران آگاه با مطالعه این کتاب و سایر کتابهای رازی به خوبی متوجه می شوند که با همین دستورات ساده ای که رازی به رشته تحریر درآورده می توان به بیماران مختلف کمک نمود.

به نظر بهترین توضیح در باب این کتاب مقدمه این پزشک گرانقدر باشد در ابتدای کتاب: «چنین گوید ابوبکر محمد پسر زکریای رازی: در نظر دارم کتابی جامع و کامل و محققانه تالیف نمایم و در آن راههای جلوگیری و پیشگیری از زیانهایی که در نتیجه خوردن بعضی غذاها عارض می گردد بیان کنم و میل دارم کتاب من رساتر از کتابی باشد که جالینوس فاضل در این باب نگاشته است، چه او در آن کتاب مرتکب سهو و اشتباه شده و در بیشتر مسائل آن تحقیق و دقت به قدر کافی ننموده است، همچنان که ابن ماسویه نیز از عهده آن برنیامده و زیان کتابی که وی در این موضوع تالیف نموده است، بیش از سود آن می باشد.

از آنجا که با خود اندیشیده ام که این کتاب از هر نظر کامل و محققانه بوده و به حد اعلی مقصود از آن حاصل گردد، بهتر دیدم علاوه بر بیان امور جزئیه و موارد خاصی که برای معالجه و دفع ضرر بعضی غذاها مورد بحث قرار می گیرد فصلی را نیز راجع به امور کلی مربوط به تدبیر غذاها و نوشیدنی ها اختصاص دهم و بنابراین کتاب را به دو گفتار تقسیم نمودم؛ در گفتار اول از موارد جزئی و خواص غذاها و در گفتار دوم از مسائل عمومی و قوانین کلی راجع به غذاها و نوشیدنیها بحث خواهم نمود.»

ترجمه: دکتر عبدالعلی علوی نائینی

تصحیح و بازنویسی: دکتر محمدباقر مینایی

قیمت: 14000 تومان

برای تهیه این کتاب با شماره تلفنهای زیر تماس بگیرید:

02188969071
02188969052
09124859826

ارسال برای شهرستانها مقدور است.