مقالات
آمادگی ضروری پیش از انجام آزمایشات
گروه: پزشکی
۲۰ خرداد ۱۳۹۵

مصرف مواد غذایی و نوشیدنیها بر نتایج بسیاری از تستهای آزمایشگاهی تاثیر میگذارد.
قند خون، انواع چربیها، اسید اوریک، اوره و... از جمله موادی هستند که تحت تاثیر مصرف مواد غذایی قرار میگیرند. مثلا یک غذای چرب به افزایش غلظت تریگلیسریدهای سرم منجر میشود.
در عوض متعاقب صرف غذاهای حاوی پروتئین یا نوکلئوتید بالا سطح اوره و اسید اوریک افزایش مییابد. مصرف غذا و نوشیدنیها حتی غلظت بسیاری از هورمونها را نیز دچار تغییر میکند.
انسولین و گاسترین (هورومونی که در تولید اسید معده نقش دارد) مثالهایی هستند که نمونههای پس از مصرف غذا و نمونههای ناشتا در مورد آنها تغییرات چشمگیری را نشان میدهند.
سطح داروها در خون نیز تحت تاثیر مصرف غذا قرار میگیرد، زیرا جذب اکثر داروها از روده پس از صرف غذا کند میشود. کافئین چای و قهوه و برخی دیگر از نوشیدنیها اثرات شدیدی بر برخی از مواد دارند، به عنوان مثال مصرف کافئین به واسطه افزایش اپینفرین سبب افزایش قند خون میشود.
همچنین غلظت کورتیزول پلاسما پس از 3 ساعت تا 50 درصد افزایش مییابد. باید توجه داشت که تاثیر غذا بر غلظت مواد موجود در خون به دو عامل بستگی دارد: 1) ترکیب غذای صرف شده، 2) زمان طی شده از صرف غذا تا هنگام نمونهگیری.
به منظور پرهیز از تفسیر نادرست نتایج آزمایشگاهی به صورت کلی توصیه میشود که نمونهگیری همیشه بعد از 12 ساعت ناشتایی و کاهش فعالیت بدنی انجام شود.
منبع:
روزنامه سپید