مقالات
چرا فست فود نخوریم
در دنیای امروز و ظهور زندگى ماشینى كه بر تمام جوامع بشری حاكم شده است، فست فودها دیگر نوعى تغذیه محسوب نمىشوند بلكه این نوع رژیم غذایى به یك سبك زندگى تبدیل شده است. افرادی كه شب و روز با شتاب كار مىكنند تمایل چندانى ندارند كه وقتشان را صرف آشپزی كنند. اما ساندویچهای رنگارنگى كه در رستورا های فست فودی عرضه میشوند سرشار از قندها و چربىهایى هستند كه برای سلامتى مضر هستند.
اگر از آن دسته افرادی هستید كه آشپزی را وقت تلف كردن میدانید و فست فودها را جایگزین غذاهای خانگى و سالم كردهاید توصیه مىكنیم اندكى تأمل كرده و این مطلب را تا انتها بخوانید شاید نظرتان نسبت به سبك زندگى كه در پیش گرفتهاید تغییر كند.
هر فردی با توجه به جنسیت، سن و سال و نوع فعالیتهای روزانه خود نیاز به رژیم غذایى خاصى دارد. اما فستفودها بدون در نظر گرفتن این نیازها، سن و سال و فعالیتهای روزمره افراد، تأثیر واحدی روی آنها مىگذارد. با این معنى كه فرقى نمىكند شما كودك باشید یا نوجوان، بزرگسال یا یك فرد سالخورده، سالم باشید یا خدای ناكرده مریض، اهل ورزش و فعالیت باشید یا خانهدار و خانهنشین، باردار باشید یا در هر وضعیت دیگر. فستفودها توجهى به شرایط شما ندارند و تأثیر غذایى یكسانى روی تمام افراد مىگذارد. همبرگرهای خوشمزه و سیب زمینى سرخ كردهها اساس منوهای تمام رستوران های فست فودی را تشكیل مىدهد. البته چند سالى هست كه تنوعى در این منوها ایجاد شده و چند نوع سالاد، مرغ، ماهى و چند نوع غذای دیگر هم به لیست غذایى اضافه شده است. اما در هر صورت تمام این غذاهای فست فودی معمولاً ارزش غذایى یكسانى دارد. این غذاها:
-سرشار از چربىاند.
- سرشار از قند و نمك هستند.
- فاقد فیبرهای گیاهى هستند.
- از نظر ویتامین نیز فقیر هستند.
به عنوان مثال همان منوی قدیمى و آشنای فستفودها را نظر بگیرید. منظورمان همبرگرهای معروف، سیبزمینى سرخ كرده، كوكاكولا و كچاپ است. این مواد غذایى، سه طعم از شش طعم موجود را دارا مىباشند: یعنى شیرین، شور و اسیدی. در واقع گوشت و نان ساندویچهایى كه بىمهابا گاز مىزنید و نوشابههای گازداری كه سر مىكشید شیرین هستند؛ سیب زمینى سرخ كردههایى كه سفارش مىدهید شور هستند و كچابى كه با لذت به همبرگرتان اضافه مىكنید حاوی سركه و اسیدی است. این نوع تغذیه بیشتر مورد استفاده افرادی است كه بیشتر در زندگى ماشینى امروزه غرق شده اند و مصرف این نوع غذاها شاید راهى باشد برای تسكین مشكلات عاطفى مثلا استرس و اضطراب. ما باید بگوییم كه این نوع تغذیه راه به جایى نمىبرد و برای سلامت شما مضر است. مىپرسید چرا؟ دلیلش ساده است به خاطر این كه این نوع غذاها نامتعادل و دیر هضم هستند.
اثرات كوتاه مدت تغذیه فستفودی
به محض اینكه عادت كردید شب و روز راهى رستورانهای فست فودی شوید و به اصطلاح دلى از عزا در بیاورید به مرور دچار خواب آلودگى و خمودگى مىشوید. یعنى به مرور زمان شادابى و سرزندگیتان را از دست مىدهید. احساس سنگینى مىكنید و حرص و ولعتان برای خوردن انواع ساندویچها و سیبزمینى سرخ كردهها بیشتر مىشود.
باید بدانید كه نوشیدنىهای لایت مثل نوشابههای گازدار یا كوكاها حاوی آسپارتام هستند. چربىهای موجود در فستفودها از نوع چربىهای ترانس یا اشباع شدهاند و قند و نمك آن تصفیه شده است. از این گذشته گاهى در سیبزمینى سرخ كردهها و چیپسها تركیبات شیمیایى مثل «آكریلامید» یافت مىشود. متأسفانه متخصصان معتقدند كه این ماده سرطان زا است. علاوه بر این در سیبزمینى سرخ كردهها مواد دیگری مثل «دكستروز» و «گلوتن» نیز پیدا مىشود. در این غذاها مواد افزودنى شیمیایى زیادی وجود دارد و تمام این مواد میزان رادیكالهای آزادخون را بالا مىبرند.
حتماً مىدانید كه همین رادیكالهای آزاد چه صدماتى به بدن مىزنند. رادیكالهای آزاد باعث التهاب و پیری سلولهای بدن مى شوند. لازم است كه بدانید محققان نشان دادهاند كه تنها یك ساعت بعد از صرف غذادر فستفودها میزان رادیكالهای آزادی خون ۱۲۵ درصد افزایش مىیابد، دو ساعت بعد این میزان به ۱۷۵ درصد و سه ساعت بعد به ۱۳۸ درصد مىرسد. متخصصان معتقدند كه گوشت قرمز مسئول ۷۰ درصد تمام آسیبهای غذایى مرتبط با فستفودها است.
حال كه با اثرات كوتاه مدت فستفودها روی سلامتتان آشنا شدید بهتر است اندكى هم به آینده نگاهى بیندازیم و اثرات این قبیل غذاها را در طولانى مدت بررسى كنیم. فستفودها در طولانى مدت باعث: اضافه وزن؛ ابتلا به بیماریهای قلبى عروقى؛ ابتلا به فشار خون؛ ابتلا به برخى سرطانها مثل سرطان پروستات، پانكراس، سینه، ریه، روده و...؛ ابتلا به دیابت؛ چاقى مفرط؛ اختلالات كیسه صفرا و همچنین افسردگى مىشود. به نظر میرسد کمی از میلتان به خوردن فستفود از دست رفته است؛ این طور نیست؟