مقالات
قـهـوه مـانـع ابـتـلا بـه سـیـروزکـبـدی مـیشـود

براساس پژوهشی جدید، نوشیدن روزانه قهوه با کاهش خطر سیروز کبدی مرتبط است. همچنین نوشیدن 2 فنجان قهوه بیشتر در روز، تقریبا خطر مرگ ناشی از این بیماری را نصف میکند.
محققان دانشگاه ساوتهمپتون انگلیس، دادههای به دست آمده از ۹ مطالعه بلندمدت را که شامل نیم میلیون زن و مرد از 6 کشور جهان بود تحلیل و بررسی کردند. آنها پی بردند که افزایش مصرف قهوه به احتمال زیاد خطر سیروز کبدی را کاهش میدهد. مطالعات نشان داد رابطه دوز مصرف بین نوشیدن قهوه و سیروز کبدی وجود دارد؛ بهطوری که به ازای افزایش تعداد فنجانهای قهوه نوشیده شده، خطر این بیماری هم کمتر میشود. 2 فنجان قهوه اضافی در روز با کاهش ۴۴ درصدی خطر ابتلا به سیروز کبدی و در حدود ۵۰ درصدی کاهش خطر مرگ ناشی از بیماری مرتبط است.
سیروز کبدی میتواند کشنده باشد، زیرا موجب بالا رفتن خطر نارسایی کبدی و سرطان میشود. این بیماری به علت آسیب طولانیمدت ناشی از ویروسهایی مانند هپاتیت C و مواد سمی مثل الکل است که به جایگزینی بافت زخمی با بافت سالم در کبد میانجامد. سیروز کبدی یک نگرانی عمده برای سلامت همگانی و از علل مهم مرگ در آمریکاست. قهوه به غیر از کافئین، مواد موثر دیگری از جمله عوامل اکسیدکننده و ضدالتهاب مانند اسید کلروژنیک، کاوئول (kahweol) و کافستول (Cafestol) نیز دارد. بر مبنای شواهد، همین عوامل سبب بروز ایمنی در برابر سیروز کبدی میشوند. جدا از این اثر مستقیم بیوشیمیایی، قهوه در جلوگیری از سیروز نقشی غیرمستقیم نیز دارد. پژوهشگران به مطالعاتی استناد کردند که نشاندهنده وجود ترکیبات گوناگونی در قهوه است که ویروسهای هپاتیت B و C را غیرفعال میکند و مطالعاتی که حاکی از ارتباط میان افزایش مصرف قهوه و کاهش ابتلا به دیابت نوع دو است. قهوه برخلاف بسیاری از داروها، کاملا تحملپذیر و همراه با ایمنی بالاست. این یافتهها برای بهبود وضعیت سلامت بیمارانی که در خطر ابتلا به سیروز هستند، میتواند بااهمیت باشد.
ترجمه: علی حاجرسولیها