مقالات
ناگفته هایی درباره شکر
1. در حالى كه اغلب مردم فكر مىكنند كه شكر يك ماده تحركزا مىباشد و بخصوص در اطفال ايجاد فعاليت مفرط مىكند، بهطور كلى تقريبا عكس آن است، و شكر يكى از آرامبخشها مىباشد و در مورد اغلب سيستمهاى اعصاب آثار آرامكننده دارد. شخص را آرام مىكند، تمركز را افزايش مىدهد و انسان را خوابآلود مىكند و در اغلب زخمها نظير عسل التيامبخش است.
2. مقدار قند در خون هيچ رابطهاى با سرحال بودن و يا انرژى شخص ندارد. قدرت تفكر و تمركز شخص هيچ مربوط به مقدار قند خون نيست بلكه مربوط به چگونگى شيمى مغز است. و خوردن قند يا غذاهاى قندى و شيرين باعث ايجاد تغييرات فيزيولوژيكى و تغييراتى در شيمى مغز مىشود كه در نتيجه آرامش ايجاد مىشود، نه اينكه انرژىزا باشد.
3. خوردن شكر و ساير انواع هيدراتهاى كربن، ورود انسولين به خون را تحريك و تشديد مىكند و نسبت تريپتوفان را افزايش مىدهد. تريپتوفان به سرعت به داخل مغز راه يافته و در آنجا سروتونين توليد مىكند. و سروتونين نوروترانسميتر آرامبخش شناخته شده است. هرچه مقدار بيشترى تريپتوفان در اختيار مغز قرار گيرد به همان نسبت مقدار بيشترى سروتونين توليد مىشود. و در نتيجه شخص كمتر احساس اضطراب و نگرانى كرده و بيشتر متمركز و آرام مىشود. اگر شكر به عنوان آثار دارويى آن خورده شود مقدار دقيق آن خيلى مهم است.
4. براى ايجاد آرامش بايد در حدود 30 گرم هيدرات كربن خالص خورد يعنى حدود 5/ 2 قاشق سوپخورى شكر. و اشخاصى كه وزن آنها 20 درصد بيشتر از وزن نرمال است لازم است در حدود 50 درصد بيشتر بخورند. آزمايشها نشان مىدهد اگر بيشتر از مقدارى كه فوقا ذكر شد خورده شود تأثير بيشترى در رفع افسردگى و اضطراب نخواهد داشت و يا موجب خواب سريعتر يا عميقتر بيشترى نخواهد شد، و آنچه كه مقدار توليد سروتونين را تحريك مىكند و افزايش مىدهد همان اولين ذرات شكر است.
5. در بعضى اشخاص شكر مانند داروى ضد دپرسيون و افسردگى عمل مىكند. كارشناسان در تحقيقات خود دريافتهاند اشخاصى كه مقدار سروتونين توليدشده در اثر شكر، در مغز آنها كمتر است بيشتر افسرده شده و حتى ممكن است خودكشى كنند.
6. در حقيقت مكانيسم تأثير شكر براى كاهش افسردگى ظاهرا شبيه داروهاى صناعى ضد افسردگى است و ديده شده است در بعضى جوامع همينكه مصرف هيدراتهاى كربن افزايش مىيابد نرخ خودكشى كاهش مىيابد و بررسىهاى كالبدشكافى در مورد اشخاصى كه خودكشى كردهاند اغلب نشان مىدهد كه مقدار سروتونين در مغز آنها خيلى كم است.
7. برخلاف تصور عمومى شواهدى در دست نيست كه شكر در كودكان و نوجوانان موجب فعاليت و تحرك زياد و رفتارهاى آنچنانى شده باشد، بلكه درست برعكس، شكر و خوراكىهاى شيرين در جوانان ايجاد آرامش مىكند.
8. عدهاى از اشخاص اصولا از بدو تولد ساختمان بدن و مغز آنها طورى است كه عكس العملهاى آنها در مورد شكر برعكس ساير مردم است، مثلا شكر و ساير انواع هيدراتهاى كربن براى آنها خوابآور نيست ولى باعث تمركز بيشتر و هوشيارى بيشتر مىشود، اين قبيل اشخاص كه به مشتاقان شكر و شيرينى معروفاند هر وقت احساس ميل شديد به خوردن شكر يا شيرينى مىكنند، قبل از دسترسى به آن حالت احساس سستى و كمى انرژى و ناراحتى مىكنند و پس از خوردن شيرينى يا شكر، حالشان بهجا آمده و كمتر احساس ناراحتى مىكنند و بيشتر مىتوانند تمركز داشته و احساس آرامش بيشترى مىنمايند. و به علاوه هر وقت كه دارويى براى افزايش سروتونين مغز به اين قبيل اشخاص داده مىشود، ميل شديد آنها به شكر كاسته مىشود. و به اين ترتيب معلوم مىشود كه به دلايل خاص نامعلومى در شيمى مغز آنها كمبودهايى وجود دارد.
9. شكر مانند عسل از مواد التيامبخش براى زخمهاست. دكتر ريچارد كنوتسون از جراحان مركز پزشكى دلتا در گرينويل مىسىسىپى، شكر را براى سوختگىها و اولسرها، و پارگى گوشت و زخمهاى ناشى از گلوله تفنگ و شكستگىهاى باز و محلهاى قطع اعضا، روى 3000 نفر بيمار آزمايش كرده و تقريبا موفقيت كامل در التيام زخمها مشاهده كرده است. او مىگويد در موارد زيادى كه داروهاى صناعى آنتىبيوتيك كارساز نبوده شكر تأثير كامل داشته است بخصوص در مورد سوختگىها بسيار مؤثر بوده است. ابتدا دكتر كنوتسون بيم داشت مبادا با مصرف شكر در اينطور جراحات و زخمهاى سوختگى زمينهاى براى رشد باكترىها فراهم شود ولى كاملا برعكس او مشاهده كرد كه شكر عفونتها را بسرعت از بين مىبرد. براى اينكه شكر براى التيام زخم خوب عمل كند، معمولا دكتر كنوتسون تقريبا 4 قسمت شكر سفيد خوراكى و يك قسمت مرهم روغنى بتادين را با كره بادام زمينى مخلوط مىكند تا به شكل پماد نسبتا سفتى درآيد و آن را مىمالند.
10. در انگلستان، آلمان و بخصوص در آرژانتين در روش پزشكى مدرن از شكر براى التيام سريع استفاده مىشود. گروهى از پزشكان محقق در بوئنوسآيرس براى التيام زخمهاى 120 بيمار وقتى هرگونه داروى ديگرى نتيجهاى نداد از شكر سفيد استفاده كردند. نرخ موفقيت آنها در اين آزمايش 99 درصد بود.
11. براى اينكه بهترين نتيجه از شكر براى آرامش گرفته شود، بهتر است هيدرات كربن مورد علاقه خود را بدون هيچ پروتئين و با خيلى كمچربى بخوريد. پروتئين و چربى باعث كاهش سرعت عمل و يا اصولا موجب توقف تشكيل سروتونين و ورود آن به مغز مىشود.
12. قند ميوهجات اثرى در ايجاد مواد شيميايى آرامبخش ندارد.
13. برخى اشخاص پس از چند دقيقه آرامش خود را بازمىيابند، ولى معمولا در حدود 20 دقيقه طول مىكشد تا شكر يا خوراكى شيرينى كه خورده شده جذب شده و اثرش وارد مغز شود. و در عين حال برخى اشخاص تا يك ساعت پس از خوردن شكر هم اثرى نمىبينند. اگر شما از آن گروه هستيد كه شكر در شما دير اثر مىكند سعى كنيد كه قهوه بدون كافئين تهيه كرده و با شكر زياد بخوريد و يا از چاى و يا از ساير دمكردههاى گياهى با دو قاشق سوپخورى شكر استفاده كنيد و يا يك فنجان كاكائوى رقيقشده شيرين بخوريد.
14. براى كمك به رفع بىخوابى بهتر است 50- 30 گرم شيرينى يا نشاسته بىدرنگ قبل از خواب بخوريد. در برخى اشخاص اين كار اثرش در حد اثر يك قرص خوابآور است با اين تفاوت كه هيچ عوارض جانبى شديد و زيانآور قرصهاى خوابآور را ندارد.
15. شكر بهطور مسلم در دندانها ايجاد حفره پوسيدگى و فساد مىكند.
16. شكر موجب بالا رفتن سريع قند خون و انسولين مىشود. و در اشخاصى كه نارسايى لوز المعده دارند و مبتلا به ديابت مىباشند زيانآور و مضرّ است.
17. اگر قبل از اينكه خونريزى قطع شود و يا قبل از پاك شدن زخم، شكر روى زخم گذارده شود خطرناك است.
18. اصولا براى هضم و جذب شكر در بدن وجود عنصر كروم ضرورى است البته به مقدار جزيى و در ابعاد ميكروگرم. و در مواردى كه بدن انسان از اين نظر به عللى كمبود داشته باشد و شكر سفيد يعنى شكر تصفيهشده كه فاقد ماده معدنى كروم است، بخورد اختلالاتى در بدن ايجاد مىشود و به همين دليل است كه طبق توصيه دانشمندان طبيعتدرمانى اغلب اشخاص از خوردن شكر سفيد تصفيهشده منع مىشوند. زيرا در جريان تصفيه شكر خام و قهوهاى و براى تهيه شكر سفيد متبلور، ضمن استفاده از تكنولوژى شيميايى خاص سفيد كردن، شكر خام قهوهاى را تا درجات خيلى بالايى حرارت مىدهند و با اين عمل كليه ويتامينها و مواد معدنى كه در شيره خام چغندرقند و نيشكر بهطور طبيعى وجود دارد از جمله ماده معدنى كروم از بين مىرود و پس از خوردن آن براى اينكه جذب شود چون خالى از هرگونه مواد معدنى و املاح است ناچار از مواد معدنى و املاح موجود در خون و استخوانها و نسوج برداشت مىشود و در بدنهايى كه از اين جهات نارسايىهايى دارند، موجب ايجاد اختلال در سلامت آنها مىشود.
19. به تدريج كه انسان پا به سن مىگذارد توانايى نگهدارى ماده كروم در بدن كاهش مىيابد، بنابراين اختلالات ناشى از خوردن شكر سفيد تصفيهشده براى اشخاص سالخورده بسيار محتمل الوقوع است و بهتر است به جاى شكر سفيد از شكر قهوهاى تصفيهنشده و مواد شيرين طبيعى استفاده كنند.
20. منابع آلى طبيعى كروم: دانههاى كامل غلات، روغن ذرت طبيعى، مخمر آب جو و همچنين گوشت قرمز، جوجه، زرده تخممرغ و اعضاى داخل بدن نظير جگر، قلوه، دل، مغز، شكمبهها و ...
21. سروتونين ضمن آثار مفيد متعددى كه دارد در كنترل ميل زياد به قند نيز مؤثر است.
21.