مقالات

30 توصیۀ کلی برای افزایش اشتها

گروه: تغذیه
۷ دی ۱۳۹۶

1-  شربت سکنجبین سفرجلی و لیمویی

2-   شربت لیمو

3-   شربت مارچوبه

4-   شربت زرشک

5-   شربت انار و نعنا

6-   مربای تمر هندی

7-   افشره انبه

8-   مواد غذایی ترش و شور مخصوصا برای کسانی که بر اثرات رطوبت لزج بلغمی دچار بی اشتهایی شده اند مفید است.

9-   گوشت کباب شده و بریانی مثل کباب ، گوشت بره و بریانی گوشت پرندگان زیرا گوشت اشتها آور است.

10- هرچیزی که در سرکه پرورده شده باشد همراه با بذر کرفس، بذر رازیانه و زنیان.

11-افشره به وعسل با کمی سرکه وزنجبیل

12- رب های ترش مزه مثل رب انار، رب آلوچه، رب سیب ترش و...

13-    دوغ

14- آب انار

15- مربای هلیله

16-مربای بالنگ

17- مربای زنجبیل مخصوصا برای بیمارانی که دچار غلبه سردی و تری هستند.

18- خوردن سیر و پیاز (البته برای کسانی توصیه میشود که با مصرف سیر و پیاز دچار مشکلات گوارشی یا مشکلات دیگر نمیشوند و منع مصرف ندارند.)

19-نعنا، پونه، ترخون

20- زیتون پرورده یا شور

21-سماق و سوپ سماق

22- سوپ شلغم یا شلغم پخته

23- ترشی کبر یا هرچیزی که در سرکه پرورده شده باشد( مثل ترشی سیر و پیاز یا ترشی شلغم با سرکه و خردل)همراه غذا موجب تحریک اشتها میشود.

24- فزودن ادویه جاتی مانند فلفل، میخک، دارچین، زنجبیل، مارچوبه، گلنار، سماق، خردل،پودر سیر،  پودر آویشن، بذر انیسون، بذر رازیانه، هل به غذاو مزه دار کردن غذا با رب های ترش و ملس مثل رب انار، رب سیب و... و ترشی جاتی مثل آبلیمو،آبغوره و آب بالنگ ترش محرک اشتهاست.

25- خوردن وضماد کردن انیسون برمعده محرک اشتهاست. بدین منظور نیم ساعت قبل از غذا نصف تا یک استکان عرق انیسون مصرف شود. د منوش انیسون اشتها آور است.

26-  ضماد کردن کندر و مصطکی بر معده برای رفع بی اشتهایی مفید است

27- زنیان پرورده تاثیر زیادی در اشتها آوری دارد: زنیان را در ظرفی پهن کرده مقداری آبلیموی تازه طبیعی رروی آن بریزید طوری که به اندازه یک بند انگشت روی آن را بگیرد، سپس آن را در هوای آزاد قرار داده و بگذارید تا خشک شود. بعد از تبخیر شدن آبلیمو و خشک شدن زنیان مجددا رروی آن آبلیمو بریزید و بگذارید تا خشک شود. این کار هفت مرتبه تکرار شود. میتوان زنیان پرورده را پودر کرده در غذا استفاده کرد.

28- دمنوش افسنتین برای تقویت معده و باز گرداندن اشتهای غذا بسیار موثر است.

29-دمنوش آویشن هم تحریک کندده اشتها، هضم کننده غذا و مقوی معده است.

30- میوه هایی مثل گلابی، سیب، به، آناناس، زالزالک، ازگیل نیز مفید هستند.

نکته: زعفران جزء ادویه جاتی محسوب میشود که کاهش دهنده اشتهاست پس در غذای بیمارانی که دچار کم اشتهایی هستند نباید از زعفران استفاده شود.همچنین هر چیزی که موجب سستی دهانه معده میشود مانند غذاهای چرب و روغن، ضد اشتها هستند. روغن مصرفی  این گونه بیماران باید زیتون باشد.

منبع: تغذیه در طب ایرانی
مولف: جمعی از نوسندگان